Arrow-right Camera
The Spokesman-Review Newspaper

The Spokesman-Review Newspaper The Spokesman-Review

Spokane, Washington  Est. May 19, 1883
Clear Night 41° Clear
Opinion >  Syndicated columns

Robert Wyllie: What do you know about our tax system?

By Robert Wyllie Tribune News Service

“Tax Day,” the filing deadline for individual federal tax returns, is normally April 15, but it was extended this year until May 17.

The quiz below, from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio, provides an opportunity for you to test your knowledge of the history and background of the U.S. tax system.

1. Which of the following gives the federal government the authority to levy a tax on incomes?

A. Article I, Section 8 of the Constitution

B. The 16th Amendment to the Constitution

C. The Internal Revenue Code of 1939

D. Title 26 of the U.S. Code

2. In 1794, George Washington became the only sitting president to lead troops in the field when he marched against Pennsylvanians protesting a tax on what?

A. Tea

B. Newspapers

C. Sugar

D. Whiskey

3. Amid the controversy over the Stamp Act, which famous American said, “Taxation without representation is tyranny”?

A. Samuel Adams of Massachusetts

B. John Dickinson of Pennsylvania

C. James Otis Jr. of Massachusetts

D. Patrick Henry of Virginia

4. The first income tax in U.S. history was passed by Congress during which conflict?

A. War of 1812

B. Civil War

C. Spanish-American War

D. World War I

5. What was the highest marginal tax rate in the history of the federal income tax, levied at the end of World War II?

A. 39%

B. 50%

C. 75%

D. 94%

6. Which president was responsible for the largest cut to the top marginal income tax rate, lowering it from 73% to 25%?

A. Calvin Coolidge

B. Lyndon B. Johnson

C. Ronald Reagan

D. Donald Trump

7. Revenue from the federal income tax accounts for approximately what percentage of total federal government revenue?

A. 100%

B. 75%

C. 50%

D. 25%

8. Approximately what percentage of American citizens – mostly young people and older and retired people – pays no income tax at all?

A. Between 50% and 60%

B. Between 40% and 50%

C. Between 30% and 40%

D. Between 20% and 30%

9. In fiscal year 2019, individual taxpayers paid more than $1.7 trillion in income taxes, according to the Treasury Department. Approximately how much did they pay in fiscal 1999, just 20 years earlier?

A. $723 billion

B. $879 billion

C. $907 billion

D. $1.1 trillion

10. The Internal Revenue Service’s Form 1040 has been in existence, with periodic revisions, since what year?

A. 1914

B. 1929

C. 1945

D. 1963

ANSWERS: 1-B, 2-D, 3-C, 4-B, 5-D, 6-A, 7-C, 8-B, 9-B, 10-A

Robert Wyllie is director of the Political Economy Program at the Ashbrook Center at Ashland University, Ashland, Ohio, where he is an assistant professor of political science. He wrote this for InsideSources.com.

The Spokesman-Review Newspaper

Local journalism is essential.

Give directly to The Spokesman-Review's Northwest Passages community forums series -- which helps to offset the costs of several reporter and editor positions at the newspaper -- by using the easy options below. Gifts processed in this system are not tax deductible, but are predominately used to help meet the local financial requirements needed to receive national matching-grant funds.

Active Person

Subscribe to the Coronavirus newsletter

Get the day’s latest Coronavirus news delivered to your inbox by subscribing to our newsletter.